Hotel Sri Lanka Lazy Lizard

Magyar álom, szingaléz fűszerekkelXXXX YYYYY ZZZZZZZZZZZZ

Vendég voltam Srí Lankán

Panoráma cikkHogy mennyire fontos egy ingatlan, egy étterem, vagy egy szálloda mögött felgyülemlett lelki és fizikai jelenlét, tudtam. Hogy mennyire fontos a megálmodva alkotó, létrehozó személy varázsa, akarata, vágya, munkája és céltudata, sejtettem. De hogy mindez mennyire hatol át a téglákon, az ételek ízein, a szobákba jól elhelyezett bútorokon, vagy éppen egy mosolyon, amely azt fürkészi, mi a jó a vendégnek, most meg is tapasztalhattam.

Srí Lanka, 2009. A helyszín tehát a trópusok, a földi paradicsom úgy, ahogy Ádám megpillantotta, miután kiűzték az ő paradicsomából. Hát nem volt oka panaszra. Ily messze csak az valósíthat meg magyar álmot, akit a pillanat varázsa képes annyira elragadni, hogy túljut a szívesen visszatérek ide jövőre is megnyugtató gondolaton, és bátran eljátszik a tettek trópusi mezején, mi lenne ha... És ezt követi a komoly elhatározás, igazi érzelem, amely egyre csak nőtt... Gabriella saját álmait a budai hegyek között érlelte tovább, utazásai során edzette, s az ősfás parkok mesebeli változatát találta meg a régi Ceylon földjén, ahova turistaként érkezett. Nem egy tíznapos szervezett út vendégeként persze, hanem egy örökké vibráló, felfedező, öntörvényű utazóként, akit a saját belső tüze hajtott el egészen délre, az Unawatuna-öbölig. Addigra már a trópusi hangulat kialakította benne a komfortérzést, az otthonteremtés génjei megkezdték munkájukat, és a kedves-őszintén mosolygó szingalézek csak erősítették a honváltó döntést. Így lett az álomból valóság. Egy ötezer négyzetméteres hatalmas kert, pálma- és mangófákkal, csodás trópusi virágokkal, gyönyörű panorámával, majmokkal, és egy kényelmet sugalló házzal. Ez a birodalom mára kibővült a csodás hangulatú Apartmanhotellel.

A gyík üzenete

A lusta gyík elnevezés egyfajta üzenet a vendégeknek. – Drága barátaim! Nincs az a pénz, amely befürkéssze magát e csábító-buján burjánzó papagájvirágok, aráliák és strelíciák, a jackfruit fák semmihez sem hasonlítható illata és gyümölcsének isteni sárgadinnyés őszibarack íze közé, a banánfák és kókuszpálmák övezte medencék meleg, mégis kellemes hűst adó vizébe. – Gyere! – sugallja a gyík. – Fürdesd meg fáradt testedet az óceán hullámaiban, s a neked sütő napot ünnepeld meg egy dinnye-koktéllal. Majd helyezd magad vízszintesbe, hajolj meg a több ezer éves ajurvédikus tudomány előtt, és engedd, hogy masszázsa feloldja benned a begyűjtött stresszgócokat.

A hotel ötletgazdája, az álomgyáros, a forgatókönyvíró, a rendező és a producer: Bányai Gabriella. A gallei produkció főszereplője szintén a magyar hölgy és fia, Benjamin. Komoly szerepet kaptak mellette azok a szingaléz segítők, akik a mai napig részt vesznek a hotel életének mindennapjaiban, ahogy a lusta gyík is. Ő a nagy mesélő.

És a srí lankaiak Suppa hercegnőjének és Gabriellának vannak közös pontjai. 2600 éven át  mesélik a szingalézek, hogy az ősapa egy oroszlán volt, aki egy hercegnővel kelt egybe. Suppa hercegnő volt az egyetlen, aki félelem nélkül tekintett az oroszlánra. Később közös gyermekeik születtek. A fiú nem értette miért szőrösebb a többinél, vállára vette az anyját és húgát, majd meglépett velük.

Anura herceggel útközben a rizsföldeknél találkoztak, vett egy kis főtt rizst meg leveleket, és odaadta a dzsungelből menekülő családnak. Akkor jutott eszébe a jóslat, hogy a felesége az a nő lesz, akinek a kezében a levelek arany tányérokká változnak. Suppa hercegnő mosolyogva adta vissza hercegének a színarany tányért.

Így változik minden arannyá Gabriella kezében is. Legújabb egzotikus aranya a


Magyar apartmanok a trópusokon


A boldogság szigetén, egzotikus környezetben, pálmafák árnyékában bukkanhatunk, a négy apartmanból álló kis hotelre. Az úszásra és kellemes traccspartikra csábító kellemes hőmérsékletű medencébe akár a szobából kilépve megmártózhatunk. A trópusok fennköltségre hajalmosító Panoráma cikkhangszerelés – madarakra, mókusokra és majmokra -, valamint az estebéd varázsos fűszereinek illata, az itt élők életerejével és türelmével ajándékoz meg bennünket. Nem értjük, hogy miért nem tudunk figyelni a hívságokra, a statisztikákra, a rossz hírekre. Elkurjantja magát az egyik majom a fán, felettünk két méterre, és máris lényegtelenek a tőzsdehírek, s a hím basszusa lesz a legfontosabb audioforrás a számunkra. Aztán a hotel szingaléz konyhájának mestere elénk teszi a chilivel és ezernyi fűszerrel ágyazott jellegzetes tésztás, csirkés, zöldséges csodát, és gurman génjeink táncot járnak örömükben. Ehhez kell a jó kis tambili, a kókusz nedve, vagy az arak, vagy egy jó sör, és jön a soha nem kéne hazamenni érzés. Amikor meditálsz, az olyan, mintha a tűz kialudna benned, ellazulsz, lenyugszol és még a testhőmérsékleted is alacsonyabb lesz. Testünk így kerül összhangba a trópusi éghajlattal. Másnap a hotelből tuk-tukkal lementünk a világ egyik legszebb tengerpartjára, az Unawatuna beachre. Ha engednénk a szigalézek mosolyának, a partról több zsáknyi kendővel, szárival, Buddha-, vagy halászó szingaléz szoborral, karkötőkkel, maszkokkal, táncoló bábukkal, majmos-kígyós fotókkal, meg még ki tudja milyen szolgáltatásokkal vagy annak ígéretével térnénk haza. De mindezt megússzuk, mert ott van Gabryella, aki kiokosít minket és kedvesen hessegeti el a körülöttünk összegyűlt örökmosolyú helybélieket. De néhány méterrel odébb esküvő készül.

Helyi népviseletbe öltözött szingalézek, dobokkal és egyéb hangszerekkel, meg az óceán simogató morajával olyan meghitten egzotikus és az otthoni ceremóniától teljesen eltérő, mégis emelkedett hangulatot varázsoltak a boldog magyar pár köré, hogy nem tudtuk eldönteni, a menyasszony a hullámokból rácsöppenő vízcseppeket, vagy a könnyeit törölgeti. – Sír – mondja mellettünk Gaby. – Örömében. Kiderült, hogy ez a két szerelmes fiatal szintén a hotel lakója, és ezt a pazar esküvőt a mi háziasszonyunk szervezte nekik.

Mint vendég - igazi szingaléz szokás szerint -, csak az adott napnak éltem, viszont a nyaralás végére sikerült megértenem: itt a csendes mámor élvezői, az óhatatlanul belénk nyűgöző romlatlan természet befogadói, és a fűszereket a szingaléz konyha mesterein keresztül megismerni vágyó - hozzám hasonlóan - ínyenc látogatók lesznek igazán elégedettek.

Tarnóczai Éva


Panoráma Magazin  XI. Évfolyam 4. Szám  2009. Október-december